FAKTORI RIZIKA ZA OBOLEVANJE OPIJATSKIH ZAVISNIKA OD HEPATITISA C - Milovanović, Dragan R. (Medicinski časopis, 2012)
Cilj. Cilj rada jeste prezentacija rezultata serološkogispitivanja na HCV kod opijatskih zavisnika na metadonskomprogramu.Metod. Serološko testiranje ispitanika koji su natretmanu u Metadonskom centru Psihijatrijske službeZdravstvenog centra u Valjevu bilo je sprovedeno u perioduod 1. jula 2008. do 30. juna 2010. godine. Za potrebe ovestudije korišćen je odgovarajući upitnik („Pompidou“upitnik), dizajniran za istraživanja zavisnosti od psihoaktivnihsupstanci. Ispitanici su podeljeni u dve grupe uzavisnosti od načina uzimanja opijata. Sprovedeno jepoređenje, u odnosu na serološki status i druge prediktore, saunutargrupnom analizom za intravenske zavisnike. Zastatističku obradu podataka korišćen je metod deskriptivneanalize i testiranja hipoteze, sa verovatnoćom od p=< 0,05.Rezultati. Serološko ispitivanje je urađeno kod 72ispitanika muškog pola. Ispitanici su podeljeni na dve grupe:grupa A – intravenski zavisnici (58 osoba) i grupa B –zavisnici koji opijate nisu uzimali intravenski (14pacijenata). Iz grupe A kod ukupno 37 ispitanika (63,79%)dijagnostikovan je pozitivan nalaz na HCV, a u grupi B kod4 ispitanika (28,57%) pronađen je HCV, što je bila statističkiznačajna razlika (χ2 = 4,36; p = 0,037). Unutargrupnaanaliza kod intravenskih zavisnika pokazala je značajnupovezanost HCV serološkog statusa i sledećeg: najviši stepenobrazovanja (χ2 = 7,59; p = 0,023), korišćenje zajedničkogpribora (χ2 = 5,35; p = 0,020) i trajanje intravenskoguzimanja (χ2 = 4,25; p = 0,039).Zaključak. Intravensko uzimanje opijata znatno utiče naHCV infekciju, pri čemu neki bihejvioralni isociodemografski faktori povećavaju taj rizik.