УЧЕСТАЛОСТ ПОСТОПЕРАТИВНИХ ГЛАВОБОЉА КОД ПАЦИЈЕНАТА КОЈИ СЕ ПОДВРГАВАЈУ ОПШТОЈ АНЕСТЕЗИЈИ - Opancina, Valentina D; Zivkovic-Radojevic, Marija; Jankovic, Slobodan M (Medicinski časopis, 2016)
Циљ. Главобоља представља, епизодичан, умерено тешки или тешки, бол (4-72h) који се погоршава при покретима и може бити удружен са мучнином, повраћањем, фотофобијом или фонофобијом, са или без визуелне ауре. Oпшта анестезија је значајан фактор ризика за настанак постоперативних компликација јер изазива вазодилатацију и повећава склоност ка крварењу (2). Постоперативна главобоља може бити једна од компликација које се јављају након буђења пацијента из опште анестезије. Циљ ове студије је испитивање учесталости постоперативних главобоља након опште анестезије, у нашим условима. Методе. Наша студија је дизајнирана као клиничка опсервациона студија случај-контрола. Спроведена је на одељењима торакалне, абдоминалне, васкуларне, ортопедске хирургије и гинекологије, Клиничког центра у Крагујевцу. У студију су укључени пацијенти, који су оперисани на овим одељењима и подвргнути општој анестезији у периоду од 01.03.2016. до 01.04.2016. године. Испитаници су потписали писмени пристанак пре извођења студије, а Етички Комитет Клиничког центра у Крагујевцу је одобрио студију. Резултати. Резултати ове студије су показали учесталост постоперативних главобоља након опште анестезије од 9%. Испитаници су интензитет ове главобоље, оценили на Визуелно-аналогној скали. Средња вредност скале свих учесника студије је 0.33 ± 1.3. Закључак. Испитивање учесталости постоперативних главобоља након опште анестезије је значајно како за пацијенте тако и за лекаре, јер се тиме ставља акценат на главобољу као постоперативну компликацију. Зато је неопходно обратити пажњу на ову врсту главобоље и утицати на смањење учесталости ПГОА и повећање квалитета живота пацијената након буђења из опште анестезије. Кључне речи: главобоља, постоперативна, општа анестезија