Transplantacija kroz vekove - Vlaisavljević, Željko M (Medicinski časopis, 2015)
Развој техника трансплантације људских органа свуда у свету одвијао постепено, пратећи општи технолошки развој. На прелазу између 18. и 19. века су учињени први значајнији кораци у овој области када је Франц Рајзингер (Franz Reisinger) први пресадио анималну рожњачу. Успешне трансплантације коже спроведене су почетком двадесетог века, када су усавршене и технике анастомозирања крвних судова, што је био предуслов за трансплантације органа. Крајем Другог светског рата урађена је прва успешна кадаверична трансплантација бубрега, док је прва трансплантација бубрега са живог донора обављена 1956. године. Године 1963. године по први пут је трансплантирана јетра, а 1967. године срце. Од тада је област трансплантације у развијеним земљама, захваљујући напретку медицине и ширењу донорског програма, постала обавезни део здравствене заштите. У Србији је са пар деценија закашњења започео развој трансплантационе медицине и број учињених трансплантација на годишњем нивоу још увек је недовољан у односу на стварне потребе лечења терминалних стадијума болести. У будућности се и у Србији може очекивати значајнији напредак у овој области.