POREMEĆAJI FUNKCIJE ŠTITASTE ŽLEZDE KOD PACIJENATA SA HRONIČNOM OPSTRUKTIVNOM BOLEŠĆU PLUĆA - Brkic, Dusica (Medicinski časopis, 2015)
Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je respiratorni poremećaj u kome postoji hronično ograničenje protoka vazduha kroz disajne puteve. Hronični bronhitis i emfizem predstavljaju glavne komponente HOBP. Faktori rizika za razvoj bolesti obuhvataju faktore spoljašnje sredine (izloženost štetnim česticama i gasovima) i faktore domaćina. HOBP je jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom sveta. U okviru bolesti javljaju se brojni ekstrapulmonalni efekti, uključujući i poremećaje funkcijе štitaste žlezde. Pretpostavljeni mehanizmi odgovorni za disfunkciju štitaste žlezde odnose se na opstrukciju disajnih puteva, hipoksemiju, sistemsku inflamaciju i efekat glukokortikoida. Poremećaj funkcije štitaste žlezde, prezentovan kao hipertireoidizam ili hipotireoidizam, najčešće je diskretan i biva intenziviran u fazama egzacerbacije bolesti. Svojim prisustvom indukuje dodatna oštećenja i povećava rizik za nastanak respiratorne insuficijencije.Ključne reči: hronična opstruktivna bolest pluća, ekstrapulmonalni efekti, tireoidna funkcija