KLINIČKE I LABORATORIJSKE KARAKTERISTIKE IMUNE TROMBOCITOPENIJSKE PURPURE KOD DECE - Novicevic, Snezana; Igrutinovic, Zoran; Medovic, Rasa (Medicinski časopis, 2014)
Uvod: Trombocitopenija predstavlja smanjenje broja trombocita ispod 150x109/l. Imuna trombocitopenijska purpura (ITP) je imunodestruktivna trombocitopenija, najčešće je oboljenje iz grupe hemoragijskih sindroma kod dece, i karakteriše je nizak broj trombocita i mukokutana krvarenja.Cilj istraživanja: Prikaz kliničkih i laboratorijskih karakteristika imune trombocitopenijske purpure u dečijem uzrastu, izbor terapije za ovu bolest i prikaz odgovora na terapiju.Materijal i metode: Odrađena je retrospektivna studija u kojoj su korišćeni podaci iz istorija bolesti 87 pacijenata, oba pola, starosti do 16. godine, hospitalizovanih na Pedijatrijskoj klinici, Kliničkog centra Kragujevac u šestogodišnjem periodu, od 1.oktobra 2006. do 1.oktobra 2012. godine. Svi pacijenti su detaljno klinički (anamneza i fizikalni pregled) i laboratorijski (kompletna krvna slika, testovi koagulacije – protrombinsko vreme, International normalized ratio–INR, aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme–aPTT) ispitani. Kao dodatne dijagnostičke procedure urađeni su mijelogram, ultrazvučni pregled abdomena i vrednosti imunoglobulina,. Korišćenjem metoda deskriptivne statistike i One Sample T–Test u statističkom programu SPSS 19.0. izvršena je statistička obrada dobijenih podataka.Rezultat: ITP se javlja sa podjednakom učestalošću u muške i ženske dece. Učestalost oboljevanja najveća je u uzrasnom periodu školskog deteta (55,2%). Pik incidence javljanja imune trombocitopenijske purpure kod dece je u jesenjim (34,5%) i zimskim (36,8%) mesecima. Akutna forma se javlja u 90,8%, a hronični oblik kod 9,2% pacijenata. Najviše obolele dece (52,9%) u ličnoj anamnezi daje podatak da je u poslednje tri nedelje bolovalo od neke respiratorne infekcije. Dominantne kliničke manifestacije su petehije (70,1%) i  hematomi (59,8%) po koži. Najveći broj ispitanika (66,7%) imalo je broj trombocita u kompletnoj krvnoj slici ispod 20x109/l.Od ukupnog broja pacijenata, najveći broj (77,1%) je lečen samo kortikosteroidima. Terapijski rezultati su zadovoljavajući. Znake hronične ITP su razvili 8 (9,2%) pacijenta koji nisu odreagovali na primenjenu terapiju.Zaključak: ITP kod dece je najčešće akutno stanje, podjednako zastupljena prema polu, najčešće u uzrastu školskog deteta, u jesenjim i zimskim mesecima, najčešće joj predhodi respiratorna infekcija, ispoljava se znacima hemoragijskog sindroma, pre svega petehijama i hematomima po koži  i dobro reaguje na kortikosteroidnu  terapiju.Ključne reči: imuna trombocitopenijska purpura, deca, kortikosteroidi