ХИПЕРПРОЛАКТИНЕМИЈА: ДИЈАГНОЗА И ПРИНЦИПИ ЛЕЧЕЊА - Mladenovic, Violeta S (Medicinski časopis, 2013)
АБСТРАКТ Пролактин (ПРЛ) је пептидни хормон који се састоји од 198 аминокиселина који се синтеше се у лактотропима који чине око 20 % ћелија хипофизе. Секрецију ПРЛ код човека значајно повећавају физички и психолошки стрес, температура, повећање физичке активности, општа анестезија, акутни инфаркт миокарда и оброк. Главни инхибиторни фактор секреције ПРЛ је допамин.Пролактиноми су бенигни тумори лактотропних ћелија предњег режња хипофизе чија етиологија није јасна. Аменореја, галактореја и инфертилитет су главни показатељи хиперпролактинемије жена, а код мушкараца се карактерише смањењем либида и губитком вида.Допамински агонисти смањују туморску масу код већине пацијената и користе се као терапија првог избора. Треба започети малим дозама, са постепеним повећавањем дозе, како би се смањили нежељени ефекти: ортостатска хипотензија, мучнина и повраћање.Препорука је да се пацијентима који се лече периодично одређује ПРЛ од 1. месеца по увођењу терапије до нормализације ПРЛ и опоравка хипогонадизма, поновити МР за 1 годину, испитивање видног поља код макроаденома. Препорука је да жене које су на терапији Д агонистима обуставе терапију одмах по сазнању да су трудне. Циљеви терапије у лечењу хиперпролактинемије су нормализација концентрације ПРЛ, смањење галактореје и симптома хипогонадизма, као и редукција величине тумора. За већину пацијената фармаколошка терапија допаминским агонистима је прва линија лечења, којом се снижава ниво ПРЛ, смањује туморска маса, и смањују симптоми.