PRIORITETI U ZDRAVSTVU I RIJETKE MALIGNE BOLESTI. ORFAN TERAPIJA KOD BRCA 1,2 MUTIRANOG RAKA JAJNIKA. ISKUSTVO IZ CRNE GORE - Cicmil-Sarić, Nada (Medicinski časopis, 2019)
Rak jajnika nije najčešći, ali izvjesno predstavlja najsmrtonosniji ginekološki tumor. Nove molekularno genetske studije, dijele rak jajnika na tip 1 i tip 2. Podtip 2 seroznog papilarnog raka jajnika visokog gradusa je dominantan, agresivan i prouzrokuje 70-80% umiranja od ukupnog broja žena. U smislu terapijskog odgovora, rak jajnika se dijeli na platina senzitivni i platina rezistentni. Savremeni tretman održavanja postignutog terapijskog odgovora kod rekurentne bolesti koja odgovara na liječenje derivatima platine a koja je BRCA 1, 2 mutirana, je primjena PARP inhibitora. EMA je odobrila primjenu jedne vrste PARP inhibitora iz grupe orfan lijekova za ovu indikaciju. Prikazujemo dva slučaja i analiziramo način na koji se u zemljama u razvoju u koje spade i Crna Gora, obezbjeđuje najsavremeniji tretman za ove pacijentkinje. Ključne riječi: rak jajnika, BRCA 1, 2 mutiran, rijetka bolest, PARP inhibitori