SUDSKOMEDICINSKE KARAKTERISTIKE SLUČAJEVA UBISTAVA U BEOGRADSKOJ POPULACIJI - Rančić, Nemanja; Đurović, Gordana; Rančić, Jovana; Savić, Slobodan (Medicinski časopis, 2013)
Ubistvo je namerno uništenje tuđeg čovečijeg života, koje je bitno uslovljeno socioekonomskim prilikama u društvu. Cilj rada je utvrđivanje učestalosti i drugih značajnih epidemioloških i sudskomedicinskih karakteristika ubistava na teritoriji Beograda. Analizirana su sva ubistva iz obdukcionog materijala Instituta za sudsku medicinu u Beogradu za period od 2003. do 2005. godine. Ukupan broj obdukovanih slučajeva ubistava u analiziranom periodu bio je 143. Većina žrtava ubistva bila je muškog pola (103 ili 72,03%), životne dobi od 21 do 30 godina (25,17%). Ubistva su najčešće bila izvršena isključivo upotrebom mehaničkog oruđa (127 ili 88,8%). Najveći broj ubistava izvršen je upotrebom vatrenog oružja (60 slučajeva). Najčešći su bili ili slučajevi sa 5 i više ubilačkih povreda (48 žrtvi ili 33,57%) ili slučajevi sa samo jednom ubilačkom povredom (52 ili 36,36%). Kod većine žrtava (99 ili 69,23%) ubilačke povrede su bile lokalizovane samo na prednjoj strani tela. Konstantovan je postepeni pad broja ubistava u našoj populaciji, pa se u budućnosti može očekivati dalji pad apsolutnog broja ubistava.