PROCENA KORELACIJE ALKOHOLEMIJE I STOPE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA PRAĆENIH OZBILJNOM POLITRAUMOM ILI FATALNIM ISHODOM – SAVREMENI KORPUS DOKAZA (KORELACIJA ALKOHOLEMIJE I STOPE SAOBRAĆAJNIH NEZGODA) - Rančić, Nemanja; Jovanović, Mirjana; Lazić, Dušica; Jakovljević, Mihajlo (Medicinski časopis, 2012)
<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal mso-style-parent:""; margin:0mm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; p.ecxmsonormal, li.ecxmsonormal, div.ecxmsonormal mso-style-name:ecxmsonormal; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0mm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0mm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; span.hps mso-style-name:hps; @page Section1 size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0; div.Section1 page:Section1; –> SAŽETAK Konzumiranje alkohola široko je rasprostranjeno, i alkoholna zavisnost je među prve tri bolesti po ušestalosti. Alkohol izaziva poremećaje u ponašanju, percepciji i motorici, koji su povezani sa saobraćajnim traumatizmom. Ovaj pregledni članak treba da opiše pomenute odnose. U Srbiji je smanjen nivo zakonski dozvoljene alkoholemije u krvi na 0,3‰. Alkoholemija od 0,5 do 0,7‰ povećava rizik za učešće u saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom 4 do 10 puta u odnosu na one bez uticaja alkohola. Najčešći učesnici u saobraćaju sa smrtnim ishodom jesu pešaci i vozači. Glavna odlika saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom jeste učešće mladih vozača muškog pola u alkoholisanom stanju u toku vikenda u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Dominantan uzrok smrti jesu kraniocerebralne povrede. Saobraćajni traumatizam jeste značajan uzrok ljudskih gubitaka, većinom u najproduktivnijem periodu života. Buduća istraživanja će pokazati da li je sniženje dozvoljene alkoholemije u Srbiji dalo rezultate ili je neophodno još strožije ophođenje prema alkoholisanim vozačima.