Analiza etioloških faktora i ishoda trudnoće u slučajevima fetalnog hiperehogenog creva - Nikolić, Aleksandra (Medicinski časopis, 2012)
Fetalno hiperehogeno crevo se u opštoj fetalnoj populaciji javlja sa prevalencom između 0,2 i 1,8%. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispitaju etiološki faktori odgovorni za nastanak fetalnog hiperehogenog creva i njihov prognostički značaj na tok i ishod trudnoće, kao i da se na osnovu dobijenih rezultata preporuči optimalna dijagnostička strategija prilikom kliničkog tretmana. Podaci o prisutnim etiološkim faktorima i ishodu trudnoće su prikupljani telefonskim intervjuisanjem 40 trudnica kod kojih je prilikom rutinskih ultrazvučnih pregleda konstatovano prisustvo fetalnog hiperehogenog creva, a od kojih je 12 pristalo da obezbedi potrebne podatke. U jednom slučaju (8,3%) je potvđeno prisustvo Daunovog sindroma, u četiri slučaja (33,3%) je konstatovana citomegalovirusna infekcija, dok mutacije u CFTR genu nisu otkrivene ni u jednom slučaju. Najčešći etiološki faktor odgovoran za javljanje fetalnog hiperehogenog creva predstavlja citomegalovirusna infekcija tokom prva dva trimestra trudnoće, dok su prisustvo hromozomskih anomalija i cistična fibroza retko odgovorni za njegov nastanak.