UČESTALOST POJEDINIH PATOLOŠKIH PROCESA - FOKUSA NA ZUBIMA U OBOLJELIH OD ALOPECIJE AREATE - Golijanin, Ranko (Medicinski časopis, 2016)
Cilj. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita učestalost pojedinih patoloških procesa na zubima kod pacijenata oboljelih od alopecije areate. Metode. Istraživanje je obavljeno u zdravstveno-estetskom centru „Dermato-dentomedik“ iz Brčka i Klinici za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Ispitivanjem je obuhvaćeno 75 pacijenta koji su bili podijeljeni u tri grupe. U prvoj grupi su bili pacijenti oboljeli od alopecije areate koji su liječeni samo hiruški. Druga grupa su bili pacijenti oboljeli od alopecije areate koji su liječeni hiruški i lokalnom dermatološkom terapijom. U trećoj grupi bili pacijenti oboljeli od alopecije areate koji su liječeni samo dermatološkom terapijom. Rezultati. U prvoj grupi su bolesnika (n=20) koji su liječeni samo odstranjenjem fokusa, najzastupljeniji patološki proces je bio hronična periapikalna lezija i ciste (30%). U drugoj grupi bolesnika (n=27) koji su liječeni odstranjenjem fokusa kao i lokalnom dermatološkom terapijom najzastupljenija je bila parodontopatija sa 29,6%. U trećoj grupi bolesnika (n=26) koji su liječeni samo lokalnom dermatološkom terapijom najzastupljeniji patološki proces su bili hronična periapikalna lezija (38,5%), ciste (26,9%) i paradontopatija (19,2%). Zaključak. Naša studija je prezentovala učestalost pojedinih patoloških dontonegih fokusa kod alopecije areate, uz značajnost da zajedničkim multidisciplinarnim pristupom liječenja se može postići najveći uspjeh u tretmanu alopecije areate.