DENTOGENE FOKALNE INFEKCIJE I ALOPECIJA AREATA - Golijanin, Ranko (Medicinski časopis, 2016)
Cilj. Cilj ove studije bio je da ispita povezanost dentalnih fokalnih infekcija i alopecije areate u populaciji odraslih. Metode. Istraživanje je urađeno u zdravstvenoj ustanovi, "Dermato-dento-medik Brčko dr Regoje", i Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Tuzla. Studija je obuhvatila 63 bolesnika koji su lečeni hirurški i medicinski prema aktuelnim terapijskim smernicama. Svi pacijenti su bili podeljeni u tri grupe. Prva grupa pacijenata obolelih od alopecije areate su lečeni samo hirurški, odstranjivanjem fokusa. U drugoj grupi su bili pacijenati koji su lečeni uklanjanjem fokusa i lokalnom dermatološkom terapijom (većina njih je imala paradontopatiju). U trećoj grupi su bili ispitanici koji su lečeni samo sa lokalnom dermatološkom terapijom (većina njih je imala gingivalnu hiperplaziju). Rezultati. Ukupno 41 bolesnika je promenu alopecije areate imala na kosmatim delovima, dok je 22 pacijenata imalo promene na bradi. Razlika u distribuciji, u odnosu na očekivanu ravnomernu raspodelu, je statistički značajna (c2=5.7, df=1, p=0.017). Međutim, razlika koja se tiče utvrdjene distribucije lezija na kosmatim delovima i na drugoj lokaciji između tri studijske grupe nije statistički značajna (c2=0.2, df=1, p=0.676). Analiza ishoda tretmana alopecije areate pokazala je najveću efikasnost u drugoj grupi (n = 21), jer se rast dlake pojavio nakon 4 do 6 nedelja od početka terapije. U prvoj grupi (n=20) rasta dlake se pojavio unutar 6 do 8 nedelja, a u trećoj grupi nije bilo rasta kose tokom perioda praćenja do 8 nedelja. Zaključak. Naša studija prezentuje nove podatake o povezanosti dentogenih fokalnih infekcija i alopecije areate sa ishodom posle hirurškog odnosno medicinskog lečenja.