FAKTORI RIZIKA ZA RAZVOJ OPTEREĆENJA NEGOVATELJA OSOBA SA MENTALNIM POREMEĆAJIMA - Ralević, Slađana (Medicinski časopis, 2016)
Mentalna oboljenja ostavljaju posledice i na porodicu pacijenta. Opterećenje negovatelja predstavlja individualnu percepciju negovatelja o tome u kojoj su meri negativne promene njegovog emocionalnog i fizičkog zdravlja, socijalnog života i finansijskog statusa rezultat brige o oboleloj osobi. Veliki broj teorija govori o faktorima koji doprinose nastanku posledica nege kod osoba koje brinu o pacijentima sa mentalnim poremećajem. Faktori vezani za negovanog su: vrsta poremećaja, simptomatologija, potrebe, tok, prognoza bolesti i ponašanje bolesnika, što predstavlja objektivnu opterećenost brigom. Faktori vezani za negovatelja su: njegova struktura ličnosti, emotivni status, subjektivna percepcija negovanja, što predstavlja subjektivnu opterećenost brigom u negovanju mentalno obolelog bolesnika. Medijator varijable su uglavnom porodični odnosi, socijalna podrška, koping strategije, socioekonomski status, pol, zdravstveni status, kultura i drugi aktueni životni događaji. Kako ovaj fenomen nije neizbežna negativna posledica pružanja nege, potrebno je raditi na prevenciji razvoja opterećenja negovatelja.