PRINCICIPI SPORTSKE ISHRANE U TRENINGU - Antic, Nebojsa; Eric, Milovan (Medicinski časopis, 2015)
PRINCICIPI SPORTSKE ISHRANE U TRENINGU Nebojša Antić, Beograd, Milovan Erić, Kragujevac SAŽETAK Sportska ishrana predstavlja spoj, nauke o hrani, ljudske ishrane, fiziologije, metabolizma i sporta, i trebalo bi da ima čvrstu potporu u svim tim oblastima. Sistematični pristup u stvaranju sportskog nutricionističkog programa za sportistu ili tim treba da obuhvati i praktične i kultorološke faktore koji zapravo određuju ponašanje u ishrani i izboru hrane. Glavna uloga svakodnevne ishrane sportista je, snabdevanje energijom i nutrijentima koji su potrebni za trening, brzi oporavak između treninga, biti dobrog zdravlja, (i kako bi mogli) da dostignu i održavaju optimalnu fizičku sposobnost. Korist od pravilnog načina ishrane je najvidljivija u okviru sportskog takmičenja, kada posebna strategija ishrane pomaže sportistima da daju najbolje od sebe, ali i da uticajem na određene faktore odlože premor. Ključne reči: sportska ishrana, trening, takmičenje