INFEKCIJA UZROKOVANA BAKTERIJOM CLOSTRIDIUM DIFFICILE (CD) - Dušan, Todorović Z (Medicinski časopis, 2015)
Toksigeni sojevi Klostridijum dificile (CD) u najvećem broju slučajeva izazivaju oboljenja intestinalnog trakta kod hospitalizovanih bolesnika. Dugo se smatralo da Klostridijum dificile produkuje oba tipa toksina (A +/ B+ soj), međutim istraživanja sprovedena poslednjih desetak godina ukazuju na postojanje i klinički značajnih sojeva koji luče samo toksin B ,tj. toksin A su negativni .S obzirom da je dokazano da su toksikogeni sojevi izolovani i u našj zemlji, u diferencijalnoj etiološkoj dijagnozi dijarealnog sindroma mora se uzeti u razmatranje i ova vrsta bakterija.S obzirom da mogu izazavati teške oblike oboljenja, obavezno je utvrđivanje prisustva pojedinih toksina u uzorcima stolice bolesnika i / ili produkcija pojedinih toksina u tečnim kulturama izolata.