БЕЗБОЛНИ ПОРОЂАЈ ДА ИЛИ НЕ? - Trifunovic-Kubat, JELENA J (Medicinski časopis, 2014)
Савремено акушерство тежи постизању безболног порођаја, при чему не сме бити угрожен живот ни мајке ни плода. Епидурална аналгезија се данас сматра методом избора за обезбољавање порођаја.Циљ је приказати основне принципе и технике извођења епидуралне аналгезије, компликације, контраиндикације и специфицности код породиља, њене ефекате на мајку и плод, као и дилема које прате ту методу. Специфичности епидуралне анестезије код трудница: едем меких ткива, повећање телесне масе, промена текстуре лигамената, израженија лумбална лордоза, конгестија епидуралних вена, отежавају извођење епидуралног блока у трудноћи. Најважнија заблуда је утицај епидуралне аналгезије на проценат оперативног и инструменталног завршетка порођаја. Ниске концентрације локалног анестетика у комбинацији с малим дозама опиоида, заједно с активним ангажовањем искусног акушера приликом порођаја, уз придржавање протокола за порођај у епидуралној аналгезији, смањило би број оперативно завршених порођаја. Епидурaлнa aнaлгезијa је тренутно нaјефикaснији и нaјсигурнији нaчин обезбољaвaњa порођaјa. Кључне речи: Епидурална аналгезија; Порођај; Порођајни бол; Фактори ризика;