SADAŠNJA ISKUSTVA I PERSPEKTIVE PRIMENE BROMELAINA U MEDICINI - Milić, Nataša; Milanović, Maja; Goločorbin Kon, Svetlana; Milošević, Nataša P (Medicinski časopis, 2014)
Bromelain predstavlja kompleksnu mešavinu različitih tiol endopeptidaza koji se dobijaju iz stabljike ananasa (Ananas comosus, fam. Bromeliaceae). Bromelain se koristi u prehrambenoj industriji kao sredstvo za omekšavanje mesa, bistrenje piva i slično. Veliki broj sprovedenih ispitivanja na kulturama ćelija i na životinjama pokazuju da bromelain ima antiedematozni, analgetički, antikoagulantni, antiinflamatorni, imunomodulatorni i hemioprotektivni efekat. Međutim, postoji mali broj kliničkih studija koja u kliničkim uslovima nedvosmisleno dokazuju terapijske efekte bromelaina za lečenje gojaznosti, sinusitisa, bola nakon ekstrakcije zuba, osteoartritisa, pitirijaze, opekotina i kardiovaskularnih oboljenja kao što su angina pektoris, prolazni ishemični napad ili tromboflebitis. Ispitivanja hemioprotektivnog dejstva su tek započeta, a studije na ljudima još uvek nisu obavljene. Sva dosadašnja ispitivanja potvrđuju da se bromelain dobro podnosi i izaziva mali broj neželjenih dejstava. Stoga, nova ispitivanja koja bi potvrdila ulogu bromelaina u terapiji pojedinih patoloških promena su neophodna. U ovom radu dat je kratak pregled kliničkih istraživanja u kojima su potvrđena pojedina farmakološka svojstva bromelaina.