Neinvazivno hronično gljivično zapaljenje sluzokože maksilarnog sinusa kao uzrok dugotrajnog kašlja: prikaz slučaja - Spadijer-Mirkovic, Cveta; Peric, Aleksandar; Vukomanovic-Djurdjevic, Biserka (Medicinski časopis, 2013)
Gljivična lopta se sastoji od zbijenih konglomerata fungalnih hifa, koje rastu na površini sluzokože paranazalnog sinusa, bez infiltracije tkiva. Maksilarni sinus je među paranazalnim šupljinama najčešće zahvaćen ovim patološkim procesom. U ovom radu je prikazan slučaj pacijentkinje sa gljivičnom loptom u desnom maksilarnom sinusu, kod koje je produženi kašalj bio dominantan simptom. Pacijentkinja, stara 64 godine, javila se na pregled sa otežanim disanjem na desnu stranu nosa, bolom i osećajem pritiska u desnoj polovini lica i veoma upornim nocnim kasljem, koji je trajao godinu dana. Kompjuterizovana tomografija (CT) sinusa pokazala je prisustvo nehomogenog zasenčenja desnog maksilarnog sinusa, sa poljem denziteta kosti ili zuba. Nakon endoskopskog hirurškog zahvata, odstranjeni materijal je poslat na patohistološku i mikrobiološku analizu. Rezultati ispitivanja su pokazali prisustvo neinvazivne fungalne infekcije, prouzrokovane mikroorganizmima Aspergillus flavus. Dva meseca nakon operacije, pacijentkinja je bila bez simptoma i normalnih kliničkih nalaza u nosu i paranazalnim sinusima. Kod svih jednostranih hroničnih rinosinuzitisa koji ne reaguju na medikamentno lečenje, a praćeni su upornim, dugotrajnim kašljem, treba posumnjati na postojanje gljivične lopte u paranazalnom sinusu.