АМНИОЦЕНТЕЗОМ ПОТВРЂЕН СЛУЧАЈ ТРИПЛОИДИЈЕ ФЕТУСА (69,XXX) НАКОН НЕИНВАЗИВНОГ СКРИНИНГ ТЕСТА СА ПОВЕЋАНИМ БИОХЕМИЈСКИМ РИЗИКОМ НА ХРОМОЗОМОПАТИЈЕ У ПРВОМ ТРИМЕСТРУ ТРУДНОЋЕ - Šošić, Gordana M (Medicinski časopis, 2013)
Триплоидија је нумеричка хромозомска аберација са присутним екстра хромозомским хаплоидним сетом који по пореклу може бити матернални или патернални. У спонтаним побачајима у првом триместру трудноће триплоидија је једна од најзаступљенијих хромозомских аберација. Неинвазивни пренатални скрининг тестови (Double, Triple тест) у случајевима триплоидије показују повећан ризик за хромозомопатије. Триплоидија се потврђује инвазивним пренаталним методама (биопсија хорионских ресица, амниоцентеза, кордоцентеза) и на основу клиничких налаза. Триплоидија фетуса је стање које је летално, а у пренаталној дијагностици представља редак цитогенетски налаз. Истраживање и проналажење биохемијских маркера који су специфични за ово стање омогућило би детекцију триплоидије у раној трудноћи.