ULOGA IL-17 U MODULACIJI ANTITUMORSKE IMUNOSTI I PROGRESIJI KARCINOMA POVEZANIH SA KOLITISOM - Jovanovic, Marina M; Radosavljevic, Gordana (Medicinski časopis, 2013)
Kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih maligniteta u svetu. Smatra se da nastaje na podlozi zapaljenske bolesti creva. Pro-inflamatorni citokini koje oslobađaju maligne ćelije ali i tumor infiltrišući leukociti doprinose nastanku, rastu i progresiji tumora. Značajna uloga T limfocita u antitumorskom odgovoru je dobro poznata. CD4+ Th limfociti mogu se podeliti na više funkcionalnih fenotipova: T helper 1 (Th1), T helper 2 (Th2), T helper 17 (Th17), na osnovu sposobnosti da sekretuju različite citokine. Th1 limfociti imaju značajnu ulogu u indukciji ćelijskog imunskog odgovora, dok Th2 limfociti suprimiraju ćelijsku imunost pojačavanjem humoralnog imunskog odgovora. Th17 limfociti su važni za nastanak zapaljenja, jer obezbeđuju „regrutovanje“ neutrofilnih leukocita i makrofaga. Polarizacija T imunskog odgovora ima višestruk uticaj na rast tumora. Iako ima dokaza da Th2 citokini mogu da dovedu do akutnog odbacivanja tumora, Th1 citokini obezbeđuju daleko bolji antitumorski efekat i sami mogu da obezbede dugotrajan antitumorski odgovor CD8+T limfocita. Međutim, uloga IL-17 u patogenezi karcinoma povezanim sa kolitisom (engl. colitis-associated cancer, CAC) nije u potpunosti definisana. Cilj ovog rada jeste da razjasni ulogu IL-17 u modulaciji antitumorske imunosti i progresiji kolorektalnog karcinoma.