Prediktori pojave šokabilnog ritma i povrataka spontane cirkulacije kod pacijenata sa osvjedočenim srčanim zastojem - Ristić, Jovana; Medić, Sara; Lazić, Aleksandra; Ranđelović , Suzana; Šušković Bosančić , Rajka; Bandulaja, Marina; Vasilić, Milica (Journal Resuscitatio Balcanica, 2025)
Uvod: Vanbolnički srčani zastoj (OHCA) predstavlja globalni zdravstveni izazov sa prosečnom stopom preživljavanja od 8%. Ishodi zavise od faktora kao što su lokacija, vreme do povratka spontane cirkulacije (ROSC), demografske karakteristike pacijenata i tip inicijalnog srčanog ritma.Materijal i metode: EuReCa_Srbija je deo studije EuReCa ONE o preživljavanju nakon vanbolničkog srčanog zastoja (OHCA) u Evropi. Uključeni su slučajevi OHCA koje su zbrinjavale ekipe hitne medicinske pomoći (HMP), uključujući pedijatrijske i nekardiogene slučajeve. Podaci su prikupljani prema protokolu EuReCa ONE u periodu od 1. oktobra 2014. do 31. decembra 2021. godine.Rezultati: Ispitivali smo prediktore za šokabilni inicijalni ritam, ROSC i prijem u bolnicu koristeći univarijabilnu i multivarijabilnu binarnu logističku regresiju. OHCA u područjima sa više od 100.000 stanovnika i u domovima pacijenata imali su značajno manju verovatnoću za šokabilni ritam (57,4% i 65,4% manje), dok su mlađa životna dob i kardiogeni uzrok povećavali verovatnoću (1,7 i 8,5 puta više). Šokabilni ritam je značajni prediktor za ROSC, povećavajući verovatnoću 3,9 puta, a za ROSC pri prijemu u bolnicu 3,3 puta. Urbanizovane i stambene lokacije smanjivale su šanse za ROSC za 55,8% i 51,1%. Pomoć dispečera HMP povećala je verovatnoću za ROSC pri prijemu u bolnicu 1,7 puta, dok je kašnjenje od 10 ili više minuta od poziva HMP do defibrilacije smanjilo verovatnoću za 86,1%.
Keywords: OHCA, šokabilni ritam, ROSC, EuReCa, prediktori