EuReCa_Srbija 2014-2023 - Analiza podataka o nezapočinjanju KPR u odnosu na etiologiju srčanog zastoja - Ristić , Jovana; Medić , Sara; Šušković Bosančić, Rajka; Bandulaja , Marina; Vasilić , Milica (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
Uvod: Srčani zastoj je jedan od pet vodećih uzroka smrtnosti u Evropi. Pravovremeno prepoznavanje i primena kardiopulmonalne reanimacije (KPR) značajno povećavaju šanse za preživljavanje. Neophodno je bolje razumeti razloge za nezapočinjanje KPR-a, s ciljem da njihova identifikacija dovede do unapređenja smernica i povećanja stope preživljavanja.Cilj: Cilj ovog rada je analiza podataka o nezapočinjanju KPR-a u kontekstu etiologije srčanog zastoja.Materijal i metode: Studija je obuhvatila epidemiološke podatke o vanbolničkom srčanom zastoju (VBSZ) prikupljene putem upitnika iz studija EuReCa, Evropskog resuscitacionog saveta (ERC). Kriterijum za uključivanje u istraživanje bio je VBSZ zbrinut od strane hitne medicinske pomoći (HMP), a u analizu su uključeni i pedijatrijski pacijenti. Kreirana baza podataka se sastojala od informacija definisanih jedinstvenim protokolom studije EuReCa ONE, za period od 1. oktobra 2014. do 31. decembra 2023.Rezultati: Ustanovili smo statistički značajnu povezanost Utstein i EuReCa etiologija srčanog zastoja i udela nezapočinjanja KPR kod zabeleženih slučajeva (p
Keywords: vanbolnicki srčani zastoj; KPR; etiologija kpr; Etika uKPR; EuReCa Srbija