EuReCa_Srbija 2014-2021 - Analiza podataka o nezapočinjanju KPR u odnosu na starost pacijenata sa VBSZ - Vasilić, Milica; Bandulaja, Marina; Šušković Bosančić, Rajka; Medić, Sara; Ristić, Jovana (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
Ciljevi: Iznenadni VBSZ predstavlja javnozdravstveni problem kao treći vodećih uzrok smrti širom sveta. Godišnja incidencija VBSZ u Evropi kreće se između 67 i 170 slučajeva na 100.000 stanovnika, iako se vjeruje da bi tačan broj mogao biti veći. Uprkos preduzetim mjerama i skretanju pažnje na važnost ovog problema, kako među medicinskim radnicima tako i među opštom populacijom, stopa preživljavanje iznosi manje od 10%. Rano prepoznavanje srčanog zastoja i započinjanje KPR, zatim što ranija primjena defibrilatora, značajno poboljšavaju preživljavanje i dugoročne ishode kod preživelih nakon VBSZ.Materijal i metode: Studija je uključivala epidemiološke podatke o VBSZ prikupljene putem upitnika EuReCa studija Evropskog resuscitacionog saveta (ERC) i pokriva period od 1. oktobra 2014. do 31. decembra 2021. Varijable su prikazane kao učestalosti i procenti. Analitički statistički koraci uključivali su Hi-kvadrat test koji je ispitivao povezanost između kategoričkih varijabli i Fisher test egzaktne vjerovatnoće.Rezultati: U posmatranom periodu zabilježeno je ukupno 8349 VBSZ slučajeva. Od tog broja je KPR bio iniciran u 2758/8349 slučajeva (33.1%). Uočena je statistički značajna razlika zavisno od uzrasne grupe pacijenata (χ2 (3) = 225,376; p
Keywords: KPR; Vanbolnički srani zastoj; uzrast i VBSZ; epidemiologija vanbolničkog srčanog zastoja