EuReCa Srbija 2014-2021 - Analiza podataka o nezapočinjanju KPR u odnosu na pol pacijenata sa VBSZ - Medić, Sara; Ristić , Jovana; Vasilić , Milica; Šušković , Rajka; Bandulaja , Marina; Lazić , Aleksandra; Ranđelović , Suzana (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
Ciljevi: Istraživanje je imalo za cilj da utvrdi razlike u započinjanju kardiopulmonalne resuscitacije prema polu, kao i razlike između polova u vezi sa započinjanjem KPR prema mestu zadesa, etiologiji i uzrastu. Materijal i metode: Ova studija analizirala je epidemiološke podatke o vanhospitalnom srčanom zastoju iz EuReCa studije, prikupljene putem protokola EuReCa ONE Evropskog resuscitacionog saveta. Baza podataka, koja pokriva period od 1. oktobra 2014. do 31. decembra 2021, kreirana je korišćenjem podataka službi hitne medicinske pomoći iz 16 opština u Srbiji, koje predstavljaju 24,13% populacije. Rezultati: Podaci su pokazali ukupno 8.349 slučajeva vanbolničkog srčanog zastoja, sa započetom KPR od strane HMP u 2.758 slučajeva (33,1%). Statistički značajne razlike u započinjanju KPR zabeležene su između polova, sa većom učestalošću započinjanja kod muškaraca (41,7%) u poređenju sa ženama (23,5%) (χ2 (1) = 307,312; p
Keywords: kardiopulmonalna reanimacija,; EuReCa Srbija,; vanbolnički srčani zastoj; epidemiologija vanbolničkog srčanog tastoja