SAOPŠTENJE Pravičnosti etičkih odluka u odnosu raspodele medicinskih resursa unutar pandemije COVID-19 - Lazić, Aleksandra; Fiser, zlatko (Journal Resuscitatio Balcanica, 2020)
Resuscitacioni Savet Srbije je razmatrao i doneo konsenzus mišljenja nacionalnih kurs direktora oblasti resuscitacione medicine o osnovnim principima raspodele resursa, a u odnosu na primenu mera resuscitacije i zbrinjavanje obolelih u uslovima pandemije,COVID-19 pandemija je širom sveta unutar svih segmenta života donela dosta promena, svakodnevnih izazova sa kojima se suočavamo, pa tako i u oblasti medicinske etike, koja je vrlo osetljiva oblast zbog specifičnosti koje su jedinstvene i različite u svakoj zemlji pojedinačno, uz snažne kulturološke, ekonomske, verske, medicinske, pravne i ostale diverzitete.Izazovi su ogromni, obzirom na trenutno nepostojanje specifične terapije, ograničenost raspoloživih resursa dijagnostike, intervencije i preventivnih mera.Pandemija je donela i potrebu stvaranja uslova primene „nesvakidašnjih“ zahteva, mera i procedura zdravstvenog sistema i medicinskog zbrinjavanja, koja za sobom povlači i određenu reorganizaciju medicinskih intervencija i sistema zbrinjavanja, uključujući i mere obavezne lične zaštite, pridržavanje primerene socijalne distance i sve higijenske procedure.Sveopšti etički principi, kao što su maksimalni benefit i podjednakost lečenja, uz davanje prioriteta onima sa najtežim stanjem je stvorilo potrebu stvaranja preporuka u etici koje su vezane za raspodelu medicinskih resusrsa u COVID-19 pandemiji, te su Eziekel et al. objavili šest načela koja se odnose na gore pomenuto u smislu: maksimalizovanje benefita, davanja prednosti zdravstvenim radnicima, trijaža van okvira osnove “prvog stizanja”, reagovanja na nalaze, prepoznavanje učešća u istraživanjima, te primenu istovetnih principa kako kod COVID-19, tako i kod non-COVID-19 pacijenata
Keywords: COVID -19; kardiopulmonalna resuscitacija; etika tokom resuscitacije