KPR pružena od strane laika EuReCa_ Srbija 2014-2019 - Lazić, Aleksandra; Milić, Saša; Fiser, Zoran (Journal Resuscitatio Balcanica, 2020)
SAŽETAKCilj ove studije je da se ustanovi kolika je šansa preživljavanja pacijenata sa izvanbolničkim srčanim zastojem (OHCA) kod kojih je svedok-laik započinjao primenu mera KPR u Srbiji.Metodologija:Studija je s provedena kao prospektinva i opservacijska studijaprikupljanja podataka u periodu 2014–2019. putem Nacionalnog registra OHCA Srbije. Program EuReCa je zaveden pod kliničkim trijalom pod brojem Clinical Trials ID:NCT03130088.Analiza podataka rađena IBM SPSS Statistics 20.Rezultati:Ukupno je registrovano 6319 OHCA. Svedok je bio prisutan u 3637/6319 ili 57,6% OHCA, ali su mere KPR započete u 365/3637 OHCA pacijenata. ROSC se uspostavlja kod 10,4% pacijenata, kada svedok nije započeo mere KPR, beležimo ROSK kod 6,6% pacijenata, a kada je započeo primenu mera KPR kod 28,02% pacijenata što je statistički značajna razlika (2 = 122,792; df = 1; p = 0,000). Šansa za ROSC je 5,4 veća kada je KPR od strane svedoka započet prije dolaska HMP (OR = 5,4; 95% C.I. 3,967-7,377). ROSC se najčešće javlja kod starijih muškaraca sa kraćim vremenom pristizanja ekipa HMP a za njegovu pojavu najvažnije je započinjanje mera KPR od strane svedoka.Zaključak:Osobe koje su doživele vanbolnički srčani zastoj imaju 5,4 puta više šanse za postizanje ROSC, što znači veću šansu za preživljavanje ukoliko se sprovode mere KPR od strane svedoka.
Keywords: KPR od strane slučajnog posmatrača, osvedočeni srčani zastoj, izvanbolnički srčani zastoj, osnovne mere podrške, životu, napredne mere podrške životu, povratak spontane cirkulacije, dispečerom vođeni CPR