EuReCa_Srbija Subotica 2014-2021. Epidemiologija vanbolničkog srčanog zastoja - Budimski Soldat, Mihaela; Momirović Stojković, Milena (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
Cilj Kontinualno praćenje epidemiologije, zbrinjavanja kao i ishoda vanbolničkog srčanog zastoja na teritoriji opštine Subotica. Metodologija: EuReCa_Srbija je deo međunarodne, prospektivne, multicentrične EuReCa_ONE studije preživljavanja pacijenata (epidemiologija, tretman i ishodi) koji su doživeli vanbolnički srčani zastoj u Evropi, registrovanim na „clinicaltrials.gov“ (registracioni broj: NCT02236819) od strane ERC-a. Posmatrani su podaci iz registra istraživačkog centra Subotica u periodu od 1. oktobra 2014. do 31. decembra 2021. Statistička analiza podataka obavljena je korišćenjem statističkog softvera SPSS Statistics for Windows v27.0 Varijable su prikazane kao učestalosti i procenti, Hi-hvadrat testom ispitivana povezanost između kategoričkih varijabli. .Rezultati U navedenom periodu incidenca EuReCa događaja iznosila je 171,67/100.000 stanovnika. Godišnja incidenca započinjanja kardipulmonalne resuscitacije je 60,75/100.000. Medijana starosti za oba pola je 71 (IQR 62-81) godina. Incidenca vanbolničkog srčanog zastoja u kućnim uslovima na godišnjem nivou je 157,08 na 100.000 stanovnika. Incidenca pruženih osnovnih mera životne podrške (BLS) iznosi na godišnjem nivou 11,07. Uspostavljanje spontane cirkulacije (ROSC) je postignuto kod 164/516 pacijenta (31,78%). Godišnja incidenca uspostavljanja spontane cirkulacije je 19,31 na 100.000 stanovnika. Zaključak Incidenca započinjanja kariopulmonalne resuscitacije i postignute spontane cirkulacije je komparabilna sa rezultatima evropskih zemalja. Neophodno je dalje praćenje vanbolničkog srčanog zastoja kako bi se ustanovili činioci koji dovode do nedovoljnog učešća građana.