DVOGODIŠNJI TREND VANBOLNIČKOG SRČANOG ZASTOJA U BOSNI I HERCEGOVINI - Alihodzić, Hajriz; Jevtić Drkić, Tatjana (Journal Resuscitatio Balcanica, 2024)
APSTRAKT: Uvod: Učešćem u istraživanju pod okriljem Međunarodnog komiteta za reanimaciju /ILCOR- International Liaison Committee on Resuscitation / prikupljeni su dostupni podaci vanbolničkog srčanog zastoja /OHCA- Out-of-hospital cardiac arrest/ za 2016. i 2017. godinu iz Bosne i Hercegovine Metode: Pozvali smo na dobrovoljno sudjelovanje sve hitne medicinske pomoći u prikupljanju podataka OHCA 2015.-2017.godina u Bosni i Hercegovini/ BiH/. Dobili smo opisne podatke o najvažnijim elementima najnovijih preporuka Utstein obrasca za 2016.i 2017. godinu iz Sarajevskog kantona i Tuzle. Rezultati: Istraživanjem u BiH 2016. godine obuhvaćeno je 417.498 ili 12.0% ukupnog stanovništva a 2017.godine 529.521 stanovnika ili 15.0%. Godišnja incidenca OHCA u BiH tretiranih od strane hitne medicinske pomoći u 2016. godini bila je 75,4 u 2017. godini 65,0 na 100.000 stanovnika. Pružanje kardiopulmonalne reanimacije /CPR/ od strane očevidaca u 2016. bilo je 2,9% a u 2017. godini 4,1%. Hitna medicinska pomoć je svjedočila OHCA kod 2,2% bolesnika u 2016. godini a 7,3% u 2017.godini. Preživljenje OHCA do otpusta iz bolnice ili 30-dnevno preživljenje bolesnika koji su imali tretman od strane hitne mediicnske pomoći u BiH bio je u 2016. 12,7%, u 2017. godini 7,8%. Zaključak: Uočili smo u BiH ne postoje nacionalni ali ni lokalni registri vanbolničkog srčanog zastoja u skladu sa Utstein preporukama. Izuzetno mali broj započetih CPR od strane očevidaca utiče na ukupan broj preživljavanja do otpusta iz bolnice i 30-dnevno preživljavanje bolesnika.