PREDNOSTI I NEDOSTACI DIREKTNOG I INDIREKTNOG SUŠENJA MERKANTILNOG ZRNA I SEMENA - Babić, Mirko (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Po ko zna koji put ponovo se postavlja pitanje kako sušiti pojedine vrste poljoprivrednih zrnastih proizvoda i semena. Da li da to bude indirektno ili direktno? Razlog ovome su povremeni požari koji se javljaju na sušarama, a tada se često i nestručno konstatuje da je razlog požara korišćenje direktne sušare. Međutim, razlozi požara su mnogostruki, a vrlo retko je to zbog tipa sušare. Dva faktora determinišu razlike između direktnog i indirektnog sušenja, a to su nutricionistički i bezbednosni aspekti. Presudni faktor pojava požara je nepažnja ili nestručna upotreba sušare. Suncokret se može sušiti i na indirektnim sušarama, ali se mora strogo voditi računa o adekvtanim merama bezbednosti i primerenoj tehnologiji. Požari se javljaju i na direktnim i na indirektnim sušarama. U radu se objašnjava mehanizam požara na indirektnim sušarama. Ambicija ove analize je da razjasni sve bitne razlike između direktnog i indirektnog sušenja zrna i da otkloni ustaljene zablude o ovom pitanju.
Keywords: sušara za zrno, požar, direktne i indirektne sušare za zrno, sunokret