HEMIJSKI SASTAV ZRNA GENOTIPOVA KUKURUZA ZUBANA, KOKIČARA I ŠEĆERCA - Radosavljevic, Milica (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Kukuruz je jedna od najznačajnijih ratarskih biljka u našoj zemlji i u svetu. Na osnovu strukture zrna i sastava endosperma svi komercijalno gajeni hibridi kukuruza mogu se svrstati u jedan od pet osnovnih tipova: zubani, tvrdunci, brašnasti, kokičari i šećerci. Hemijski sastav kukuruznog zrna predstavlja njegovo najbitnije svojstvo. U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja hemijskog sastava zrna različitih genotipova kukuruza (zuban žutog i belog zrna, kokičari i šećerci). Hemijski sastav zrna odabranih genotipova kukuruza ispitivan je određivanjem sardžaja skroba, amiloze i amilopektina, lignoceluloznih vlakana (NDF - vlakna nerastvorna u neutralnom deterdžentu, ADF - vlakna nerastvorna u kiselom deterdžentu, ADL - lignin nerastvorljiv u 72% rastvoru sumporne kiseline, celuloza i hemiceluloza), proteina i proteinskih frakcija (% rastvorljivih proteina i indeks rastvorljivosti albumina, globulina, zeina, glutelina), ulja, sirove celuloze i pepela. Određivan je i sadržaj nestrukturalnih ugljenih hidrata (NFC–non fiber carbohydrate) i bezazotnih ekstraktivnih materija (BEM).Rezultati ispitivanja hemijskog sastava zrna odabranih genotipova kukuruza zubana, kokičara i šećerca su pokazali da su se sadržaji skroba, proteina, ulja, sirove celuloze i pepela kretali u sledećim intervalima: 53,54-68,13%; 9,19-13,00%; 4,35-5,39%; 2,13-3,93% i 1,28-2,85%. Odnos amiloze i amilopektina skroba ispitivanih genotipova bio je u rasponu od 21:79 do 28:72, što je glavno svojstvo normalnog kukuruznog skroba. Sadržaj lignoceluloznih vlakana: NDF, ADF, ADL, hemiceluloze i celuloze bio je u rasponima od 11,31-15,27%; 2,51-3,54%, 0,24-0,52%, 8,10-12,68% i 2,14-3,02%. Sadržaj NFC kretao se od 67,16-73,97% i BEM od 74,83-83,05%. Indeks rastvorljivosti albumina je bio od 9,46-29,42%, globulina 5,64-13,13%, zeina 21,11-28,10% i glutelina 18,81-23,60%.
Keywords: kukuruz, zrno, hemijski sastav