FAKTORI KOJI UTIČU NA TRŽIŠTE PARADJZA U ILE-IFE, DRŽAVA OSUNA U NIGERIJI - Ojedokun, Olajide (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Ova studija je sprovedena kako bi se identifikovali faktori koji utiču na stavljanje paradajza u Ile-Ife, država Osun, Nigerija. Primarni podaci prikupljeni su od ukupno 100 prodavača rajčice koristeći tehniku višestrukog uzorkovanja. Podaci su analizirani koristeći opisnu statistiku, bruto maržu i višestruku regresijsku analizu. Rezultat je pokazao da veletrgovci imaju veću bruto maržu od trgovaca na malo. Rezultat je takođe otkrio da su pol, nivo obrazovanja i troškovi prevoza uticali na maržu marketa na malo, dok su pol, veličina domaćinstva i troškovi prevoza uticali na maržu marketa na veliko. Studija je, dakle, preporučila da trgovce paradajzom treba motivisati da se bave prometom na veliko. To se može postići subvencionisanjem i uspostavljanjem efikasnog marketing sistema.
Keywords: paradajz; maloprodaja; veletrgovac; determinante; Ile-Ife