KORIŠĆENJE STATISTIČKIH KONTROLNIH KARATA U OCENI KVALITETA SADRŽAJA PEPELA I VLAGE U BRAŠNU - Tekić, Dragana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Primena statističke kontrole kvaliteta proizvodnog procesa i procesa skladištenja u velikoj meri doprinosi povećanju kvaliteta samog proizvoda. U svrhu praćenja kvaliteta koriste se razne tehnike, od kojih se kao  najznačajnija izdvajaju kontrolne karte. Osnovna svrha primene statističkih kontrolnih karata jeste otkrivanje specijalnih uzroka varijacije. Ukoliko se utvrdi postojanje specijalnih uzroka varijacije može se konstatovati da je proces proizvodnje ili skladištenja van kontrole. U radu su analizirani podaci koji se odnose na sadržaj vlage i pepela u brašnu. Analiza podataka o procentu pepela i vlage u brašnu izvedena je na osnovu pokazatelja deskriptivne statistike. Preduslov za primenu kontrolnih karata jeste da su podaci raspoređeni po zakonima normalne distribucije, s toga je u radu najpre testirana ova predpostavka, a zatim su na bazi izračunatih aritmetičkih sredina i intervala varijacije konstruisane kontrolne karte za srednju vrednost i varijabilitet posmatranih obeležja, tj. sadržaja pepela i vlage u brašnu tipa 500. Na bazi formiranih kontrolnih karata za srednje vrednosti uočeno je da je proces skladištenja brašna pod kontrolom za oba posmatrana parametra, odnosno utvrđeno je postojnje samo slučajnih uzroka varijacije, a analizom kontrolnih karata za varijabilitet posmatranih obeležja uočeno je postojanje specijalnih uzroka varijacija koje treba dodatno ispitati kako bi kvalitet skladištenja ostao na zadovoljavajućem nivou.
Keywords: kvalitet, kontrola kvaliteta, kontrolne karte, brašno