METODE ZA OCENU EKONOMSKE OPRAVDANOSTI INVESTICIJA ZA POSTROJENJA ZA BIOGAS - Milić, Dragan (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Razvoj svetske ekonomije i porast populacije rezultirali su povećanom potrošnjom energije i potrebom za iznalaženjem alternativnih izvora energije. U radu je analizirana primena prinosne metode za ocenu ekonomske opravdanosti investicija u postrojenja za biogas uz osvrt na ekonomske rezultate proizvodnje električne i toplotne energije od biomase, a sa ciljem da se utvrdi sadašnja vrednost budućih koristi upotrebe električne i toplotne energije od biogasa u postupku sušenja i dorade voća. Cilj ovog rada jeste utvrđivanje ekonomske opravdanosti ulaganja u obnovljive izvore energije, odnosno biogasna postrojenja koji mogu da se koriste i u postupcima skladištenja i sušenja voća. Ukoliko se toplotna energija kao sporedni proizvod ne iskoristi, tada ne postoji mogućnost za njeno vrednovanje, što posledično dovodi do nižih prihoda od upotrebe ovih postrojenja. Ocena ekonomske opravdanosti investicija u postrojenja za biogas primenom prinosne metode pokazuje da se proizvodnjom električne i toplotne energije iz otpadne biomase  mogu ostvariti pozitivni finansijski rezultati.
Keywords: prinosna vrednost, biogas, biomasa, energija