OCENA KVALITETA SEMENA POPULACIJA PARADAJZA IZ ORGANSKE PROIZVODNJE TOKOM STARENJA - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
Seme šest populacija/sorti paradajza prikupljeno je u jesen 2016. godine sa različitih lokaliteta iz Srbije: zapadne (3 populacije), južne (1), severne (1) i istočne (1). Proizvodnja semena populacija paradajza u organskom sistemu gajenja izvedena je 2017. godine na lokaciji zapadne Srbije u Staroj Pazovi, potes Zovice (76 m n.v.) 44˚ 47 '19.6" N, 20˚ 27' 56.2" E. Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine i populacije na pokazatelje kvaliteta semena paradajza tokom 2017., 2018. i 2019. godine. Seme je čuvano u skladištu upakovano u pvc-kesama na temperaturi ispod 15ºC, RH 50%. Analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, neneormalnih klijanaca i mrtvog semena  paradjza pokazala je visoko značajne razlike (р
Keywords: paradajz, klijavost semena, populacija/sorta