EFEKAT OSMOTSKE DEHIDRATACIJE I SKROBNOG PREMAZA NA MIKROBIOLOŠKU STABILNOST JABUKA - Šuput, Danijela (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
U ovom radu ispitan je uticaj procesa osmotke dehidratacije u melasi šećerne repe i skrobnog premaza na mikrobiološku stabilnost jabuka. Polovina osmotski tretiranih/netretiranih uzoraka dodatno je zaštićena skrobnim premazom. Svi uzorci su upakovani u polipropilenske kesice u atmosferskim uslovima i skladišteni tokom 10 dana na sobnoj temperaturi. Uzorcima je određena aw vrednost, kao i mikrobiološki profil. Rezultati su pokazali da E. coli, Salmonella spp. i Listeria monocytogenes nisu detektovane ni u jednoj grupi ispitanih uzoraka. Enterobacteria nisu kvantifikovane u uzorcima OD i OD+P tokom celog perioda skladištenja, dok su prisutne u uzorcima K i P u prva četiri dana sa opadajućim trendom, a kasnije se takođe (u poslednja dva uzorkovanja) nisu mogle detektovati (
Keywords: jabuka; osmotska dehidratacija; melasa; skrobni premaz; mikrobiološki profil