EFEKTIVNOST PROCESA ČIŠĆENJA NATURALNOG SEMENA LUCERKE (Medicago sativa L.) I CRVENE DETELINE (Trifolium pratense L.) - Đokić, Dragoslav (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020)
U radu su prikazani rezultati ispitivanja pri čišćenju tri različite partije naturalnog semena lucerke i tri različite partije crvene deteline na mašinama za doradu, odnosno određeni su svi relevantni parametri na mašinama za doradu. Lucerka (Medicago sativa L.) i crvena detelina (Trifolium pratense L.) su dve najvažnije višegodišnje krmne biljke u Republici Srbiji. Njihov značaj se ogleda kako po površinama na kojima se gaje, tako i zbog proizvodnje izuzetno kvalitetne stočne hrane. Da bi se dobile dovoljne količine kabastog hraniva od ove dve krmne biljke potrebno je obaviti kvalitetnu setvu koja je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera od čije uspešnosti zavisi prinos i kvalitet biljaka. Seme za setvu mora da bude čisto, bez korova i stranih primesa, visoke klijavosti i genetske vrednosti. Ove zahteve moguće je ostvariti samo čišćenjem, odnosno odstranjivanjem svih nepoželjnih primesa i semena lošijeg kvaliteta. Čišćenje semena se obavlja na različitim mašinama koje rade na principu razlika u fizičkim osobinama semena. Iz naturalnog semena s primesama čišćenjem se uklanjaju razne nečistoće i izdvaja se čisto zrno osnovne kulture. Relevantni parametri značajni za mašine za čišćenje semena lucerke i crvene deteline koji su određeni pri procesu dorade bili su: čistoća semena (%), sadržaj semena korova i semena drugih kultura (%), sadržaj inertnih materija (%), količina dorađenog semena (kg), gubici semena (%) i randman dorade (%). Dobijeni rezultati omogućavaju da se u zavisnosti od količine i vrste korova i ostalih primesa koje se nalaze u različitim partijama naturalng semena lucerke i crvene deteline obavi pravilno podešavanje mašina za doradu radi dobijanja što veće količine kvalitetnog semena koje odgovara zakonskim propisima.
Keywords: lucerka; crvena detelina; seme; čišćenje; korovi