HYDRODYNAMICS AND MASS TRANSFER IN A VIBRATING PLATE EXTRACTION COLUMNS: HYDRODYNAMICS AND MASS TRANSFER IN A VIBRATING PLATE EXTRACTION COLUMNS - Sovilj, Milan (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
REZIMEU ovom radu analizirani su eksperimentalni  rezultati,  preuzeti iz literature,  a odnose na ispitivanje uticaja radnih parametara na hidrodinamiku i prenos mase u ekstrakcionoj koloni sa perforiranim  vibracionim  pločama (VPE). Razmatrani  su podaci  zа  različite  dvofazne sisteme  tečno-tečno  (T-T). Analizirane  su  sledeće hidrodinamičke    karakteristike: srednji prečnik kapi, sadržaj dispergovane faze, relativna brzina faza i brzina plavljenja.Utvrđeno je da  postoji  uticaj   radnih parametara,   kao  što   su   brzina   agitacije,   površinske brzinekontinualne  i dispergovane faze, kao i smer prenosa mase na hidrodinamičke karakteristikeVPE kolone. Empirijske korelacije za predviđanje hidrdinamičkih karakteristika na osnovupodataka o radnim parametrima: geometriji  kolone i fizičkim  svojstvimatečnih fluida su prikazane   i  analizirane  sa   stanovišta   primenljivosti.   Pored   toga,  predstavljeni su i komentarisani keficijenti prenosa mase u VPE kolonama.
Keywords: Ključne reči: brzina agitacije, sadržaj dispergovane faze, Sauterov srednji prečnik kapi, koeficijent prenosa mase.