MICROCYCLONES FOR POLLEN SEPARATION FROM AIR STREAM: MICROCYCLONES FOR POLLEN SEPARATION FROM AIR STREAM - Živkov, Andreja (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
Povećana koncentracija polena u vazduhu predstavlja značajan problem za javno zdravlje i kvalitet unutrašnjeg vazduha, što je dovelo do razvoja efikasnih i kompaktnih tehnologija za separaciju čestica. Ovaj rad se bavi razvojem i ispitivanjem mikrociklona za izdvajanje čestica polena iz vazdušne struje. Rad mikrociklona bazira se na centrifugalnoj sili, koja nastaje usled vrtložnog strujanja usled geometrije samog uređaja. Na osnovu ove sile moguće je obezbediti izdvajanje čestica polena usled njihovih aerodinamičkih karakteristika. Prednosti ovih uređaja su niska cena održavanja, nepostojanje filter medijuma i mogućnost kontinualnog rada. U radu je data geometrija samog uređaja, kao i odabrani radni parametri. U ovom radu izvršena je numerička simulacija radi analize strujnog polja pre sprovođenja simulacije separacije čestica polena iz vazdušne struje. Pravilno projektovani mikrocikloni mogu postići efikasno uklanjanje polena uz prihvatljivu potrošnju energije, što ih čini veoma pogodnim za analizu različitih zagađivača vazduha. Rezultati doprinose unapređenju mikrouređaja za inercijalnu separaciju namenjenih kontroli alergena u vazduhu.Ključne reči: separacija, mikrouređaji, cikloni, mikrocikloni, polen
Keywords: separacija, mikrouređaji, cikloni, mikrocikloni, polen