ODREĐIVANJE ALTERNARIA MIKOTOKSINA U PARADAJZU: VALIDACIJA METODE - Bursić, Vojislava (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
Alternaria alternata je prepoznata kao najčešći soj koji napada paradajz. Kontaminacija paradajza mikotoksinima roda Alternaria predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, usled njihove sposobnosti akumuliranja u plodovima i negativnog efekta po ljudsko zdravlje usled konzumiranja. Među glavnim mikotoksinima koje ovaj soj proizvodi i koji se nalaze kao kontaminanti u hrani su alternariol (AOH), alternariol monometil etar (AME) i tentoksin (TEN). Za simultano kvantifikovanje AOH, AME i TEN u paradajzu, korišćena je tečna hromatografija sa tandem masenom spektrometrijom (LC-MS/MS). Ova metoda je validovana u skladu sa EC/401/2006 i EC/2022/553. Detekcija ispitivanih analita izvršena je primenom QuEChERS ekstrakcije, nakon čega je usledila LC-MS/MS analiza. Mikotoksini su efikasno ekstrahovani iz obogaćenih uzoraka paradajza, a dobijeni rezultati ukazuju da je validovana metoda bila robusna i pouzdana. Regulative Evropske unije niti, kao ni Pravilnik o maksimalnim nivoima određenih kontaminanata u hrani (Sl. gl. RS br. 73/2024, 90/2024, 47/2025 i 61/2025), ne propisuju maksimalne nivoe Alternaria mikotoksina u hrani, Evropska komisija je izdala Preporuku (EU) 2022/553 za praćenje prisutnosti ovih toksina u hrani. Preporuka pruža smernice za nadzor i indikativne nivoe, ali ne precizira standardizovane metode ili obavezne maksimalne koncentracije. U tom kontekstu, razvoj i validacija pouzdanih analitičkih metoda su ključni. Validovana metoda je pokazala visoke odzive za sva tri mikotoksina, odličnu linearost u opsegu od 2–100 µg kg⁻¹ (R²>0.99), granicu kvantifikacije od 4 µg kg⁻¹ i granicu detekcije od 1.33 µg kg⁻¹. Dobijeni rezultati ukazuju na pouzdanu i preciznu metodu za analizu Alternaria toksina u paradajzu.Ključne reči: Alternaria mikotoksini, paradajz, validacija, LC-MS/MS