Uporedna analiza toplotnih performansi karbonizovanih i nekarbonizovanih briketa dobijenih od poljoprivrednog otpada kukuruza - Okafor, IZUCHUKWU; Okore Okay,; EZE, Ejike Collins; UCHENNA,; TSEE, Andrew Ternenge; WILLOUGHBY, Fouad Ayinde; IKECHUKWU, Kingsely Ugonna; OLANREWAJU, John Seye (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2026)
Ova studija predstavlja komparativnu procenu toplotnih performansi i karakteristika sagorevanja četiri uzorka briketa od biomase dobijenih od ostataka kukuruza: nekarbonizovana kukuruzna klip (Uzorak A), nekarbonizovana mešavina klipa i stabljike (Uzorak B), karbonizovana kukuruzna klip (Uzorak C) i karbonizovana mešavina klipa i stabljike (Uzorak D). Briketi su proizvedeni korišćenjem skroba od kasave kao veziva i oblikovani u standardizovane kalupe cilindrične za nekarbonizovane i kuboidne za karbonizovane uzorke. Ključni parametri performansi, uključujući gustinu, sadržaj vlage, sadržaj pepela, kalorijsku vrednost, stopu potrošnje goriva, efikasnost kuvanja i efikasnost goriva, analizirani su korišćenjem ASTM protokola i empirijskih jednačina. Rezultati su pokazali da nekarbonizovani briketi imaju višu kalorijsku vrednost i masu, pri čemu je Uzorak A zabeležio najveći energetski prinos. Međutim, Uzorak B je pokazao superiornu efikasnost kuvanja (17,285%) i efikasnost goriva (19,765%), uz najnižu stopu potrošnje goriva (0,985 kg/h), što ukazuje na optimalnu dinamiku sagorevanja. Karbonizovani briketi, posebno Uzorak D, obezbedili su čistije sagorevanje i konkurentnu efikasnost goriva (18,235%) uprkos nešto nižim energetskim vrednostima. Ovi nalazi sugerišu da mešanje kukuruznog klipa i stabljike poboljšava performanse briketa, te da nekarbonizovani briketi  naročito mešavine klipa i stabljike  predstavljaju održivo i niskobudžetno rešenje za energetske potrebe domaćinstava u ruralnim sredinama.
Keywords: Briketi od biomase, Karbonizacija, Kukuruzni klip i stabljika, Efikasnost kuvanja, Efikasnost goriva, Obnovljiva energija