OPTIMIZACIJA METODA SUŠENJA KUKURUZA: KOMPARATIVNA STUDIJA TRADICIONALNIH SORTI I MODERNIH HIBRIDA - Matin, Ana; Brandić, Ivan; Jurišić, Vanja; Tomić, Ivana; Matin, Božidar; Krička, Tajana; Mateja, Grubor; Pucko, Filip; Jovičić, Nives; Špelić, Karlo (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2025)
Razumevanje učinaka različitih metoda sušenja na različite sorte kukuruza, kako pre tako i nakon sušenja, ključno je za odabir najprikladnijih hibrida i optimizaciju tehnika sušenja. U ovom istraživanju ispitane su tradicionalne sorte belog i crvenog kukuruza i moderni hibrid, te je upoređena efikasnost sušenja u vakuumu i sušenja u fluidizovanom sloju na temperaturama od 70°C, 80°C i 90°C.Rezultati pokazuju da je sušenje pod vakuumom generalno efikasnije u održavanju kvaliteta, dok sušenje u fluidizovanom sloju nudi značajno bržu brzinu sušenja. Hibridni kukuruz pokazao je najbrži gubitak vlage, dok su tradicionalne sorte pokazale veću otpornost na sušenje. Ovi rezultati pružaju dragocen uvid u najprikladnije uslove sušenja za različite sorte kukuruza, što u konačnici poboljšava kvalitet proizvoda i ukupnu efikasnost prerade. Buduća istraživanja trebalo bi da ispitaju dodatne tehnološke faktore kao što su potrošnja energije, ujednačenost sušenja i učinci na sastav hranljivih materija kako bi se dalje poboljšale metode sušenja za komercijalnu primenu.
Keywords: metode sušenja; tradicionalne sorte kukuruza; tehnološka optimizacija