DESIGN AND FABRICATION OF AN ON-FARM MULTIPURPOSE CABINET DRYER - Okafor, Izuchukwu; Olanrewaju, John; Obiakor, Sylvester; Ojukwu, Enyeluibe; Tsee, Andrew; Willoughby, Fouad; Okoro, Uchenna; Oyedokun, Jelili (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2025)
Dizajn i izrada višenamenskog sušača za farmu realizovani su kako bi se zadovoljile potrebe sušenja malih i srednjih poljoprivrednika, pružajući efikasno, mobilno i održivo rešenje za preradu nakon berbe. Sušač radi sa potrebnim protokom vazduha od 31,8 m³/min, pokretan je ventilatorom sa brzinom od 36.083 obrtaja u minuti, koeficijentom pritiska od 0,65 i koeficijentom protoka od 0,69, zahtevajući 162 kW ulazne snage. Proračuni prenosa toplote ukazuju na provodni prenos toplote od 21.600 W/m.K, konvekciju od 5,8 x 10⁵ W/m².K i zračenje od 1,85 x 10²¹ W/m², sa ukupnim koeficijentom prenosa toplote od 1,85 x 10²¹ W/m².K. Izvor energije za sušač je čvrsto gorivo, a dizajn uključuje izolovanu komoru za sušenje kako bi se minimiz gubici toplote. Ventilator je postavljen na vrhu komore za regulisano izduvavanje vlažnog vazduha, dok solarna energija pokreće ventilatore radi energetske efikasnosti. Mobilnost je poboljšana pomoću dva točka, a ventilator je povezan sa razmenjivačem toplote kroz vakuum u obliku frustuma kako bi se obezbedila ravnomerna distribucija vazduha. Ključna razmatranja uključivala su dostupnost materijala, cenu i dugotrajnost, što je rezultiralo efikasnim, isplativim i održivim rešenjem za sušenje, pogodnim za rad na farmi i van nje. Ovaj sušač se očekuje da značajno poboljša procese sušenja useva, poveća produktivnost i smanji gubitke nakon berbe.
Keywords: Sušenje na farmi; kabinet sušač; energija čvrstog goriva; mobilni sušač; ventilatori na solarnu energiju