PROCENA FUNDAMENTALNIH FAKTORA KOJI UTIČU NA KARAKTERISTIKE MATERIJALA NA BAZI MICELIJUMA: PREGLED - Karaman, Maja (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Materijali na bazi micelijuma (MBM) nastaju gajenjem vegetativnog dela gljiva koje formiraju gljive – grupa Dikarya iz razdela Basidiomycota i Ascomycota, na različitim organskim supstratima, uglavnom zbog posedovanja važnih karakteristika micelijuma: prisustvo sept i ianastomoza. Funkcija ovih kompozita može se dodatno podesiti kontrolom sledećih faktora: vrsta gljive, uslovi rasta i metode obrade finalnog proizvoda kako bi se ispunili specifični mehanički zahtevi u njihovoj kasnijoj primeni. Materijal nastao nakon pune kolonizacije supstrata, treba da se izloži suvom zagrevanju kako bi se uklonio sadržaj vlage i deaktivirao micelijum, dajući nam lagani i biorazgradivi material sa velikim potencijalom da zameni fosilne i sintetičke materijale npr. poliuretan i polistiren.Njihova niska emisija ugljendioksida, niska energija i troškovi obrade, ali i biorazgradivost, niska toplotna provodljivost, visoka akustična apsorpcija i kvalitet i zaštite od požara jesu neke od glavnih karakteristika koje su podstakle upotrebu kompozita na bazi micelijuma u građevinarstvu i građevinskom sektoru, sa posebnom primenom u oblogama, izolacijama i materijalima za nameštaj. Međutim, micelijumski proizvodi su prilično novi i podaci o njihoviom testiranju su veoma oskudni. Zbog toga postoji potreba  za standardizovanim svojstvima materijala: mehaničkim, univerzalnim zahtevima za ispitivanje i objavljenim standardima (ISO, ASTM) kako bi se osiguralo da se program kvalifikacije i testiranja mogu razviti za podršku proizvodnji i upotrebi kompozita na bazi micelijuma (MBC).
Keywords: kompozitinabazimicelijuma; biomaterijali; gljive.