OCENA POKAZATELJA KVALITETA SEMENA HIBRIDA PAPRIKE TOKOM KLIJANJA: Kvalitet semena paprike - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja hibrida i podloge za ispitivanje klijavosti na pokazatelje kvaliteta semena paprike. Dobijeni rezultati treba da daju odgovor da li primena različitih podloga za ispitivanje klijavosti može dovesti do neslaganja između rezultata ispitivanja u pokazateljima kvaliteta kod hibridnog semena paprike. Ispitivani su tri različita hibrida paprika: KG 2025 F1, KG 2129 F1 i KG 2032 F1 na dve različite podloge (filter papiru (TP) i supstratu (S)). Statistička analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, bolesnih klijanaca i mrtvog semena pokazala je visoko značajne razlike (р