DINAMIKA OTPUŠTANJA VLAGE U LISTOVIMA KLIPA KUKURUZA U ODNOSU NA GUSTINU SETVE - Tabaković, Marijenka; Poštić, Dobrivoj; Živković, Ivana; Štrbanović, Ratibor; Kolarić, Ljubiša; Sečanski, Mile; Stanisavljević, Rade; Oro, Violeta (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Masa listova klipa utiče na dinamiku otpuštanja vlage zrna kukuruza.  Cilj ovog rada bio je da se posmatra dinamika otpuštanja vlage u listovima klipa-komušine u odnosu na primenjenu tehnologiju gustine setve. Ogled je postavljen na lokaciji Zemun Polje, sa tri hibrida (H1- ZP 4708,H2- ZP4242, H3-ZP4790), i tri gustine (G1-40.816, G2-69.689, G3-89.286). U toku vegetacije 15 dana nakon završetka oplodnje pristupilo se prvom uzimanju uzoraka za merenje mase listova klipa, četitri puta u razmaku od deset dana (V1-V4). Listovi su sušeni u sušnici na 60˚C.12 h. Efekat genotipa ogledao se u različitoj masi listova klipa i dinamici gubitka vlage. Najizraženiji bio je kod hibrid ZP4242 gde je zabeležen najveći gubitak vlage , između V1 i V4, 9.86 % g. Ujedno to je i hibrid sa najvećom svežom masom listova, 88,71 g. Dinamika smanjivanje mase, odnosno gubitka vlage, kod svih hibrida bila je linearna, sem izuzetaka gde je usled padavina koje su bile u julu (66,7 mm) i augustu (58,2 mm), došlo do povećanja mase listova klipa u kasnijim terminima. Ovo ostupanje zabeleženo je kod ZP4242, u svim gustinama u četvrtom terminu uzorkovanja V4. Prosečna masa listova po gustinama kretala se od 70,88 g do 89,97 g dok je dinamika smanjenja vlage bila najveća u G1, 26, 6% vlage. Na manjim gustinama masa listova klipa bila je veća. Krajnji rezultat efekta gustne setve i genotipa na otpuštanje vlage iz listova klipa a time i zrna kukuruza, je optimalana berba i smanjnje rizika od gubiraka u prinosu.
Keywords: kukuruz, komušina, brzina sazrevanja