UTICAJ ESENCIJALNIH ULJA NA OSOBINE BIOPOLIMERNIH FILMOVA NA BAZI DIVLJEG LANA (CAMELINA SATIVA) - Šuput, Danijela; Ločar, Biljana; Hromiš, Nevena; Popović, Senka; Rakita, Slađana; Spasevski, Nedeljka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2024)
Poslednjih decenija naučna istraživanja su fokusirana na oblast biopolimernih materijala zbog njihovih brojnih prednosti i činjenice da se mogu koristiti kao dodatak ili potpuna zamena komercijalnih polimernih materijala. Ipak, zbog svoje jake hidrofilnosti, biopolimerni materijali imaju slabe barijerne osobine prema vodenoj pari i umerene mehaničke osobine, što je glavno ograničenje za njihovu široku primenu. Optimizacija svojstava predstavlja izazov u oblasti biopolimernih materijala, odnosno u oblasti aktivne ambalaže. Cilj ovog rada je aktivacija biopolimernog materijala na bazi pogače divljeg lana (Camelina Sativa) esencijalnim uljima eukaliptusa i ruzmarina dodatim u različitim koncentracijama (0,5%, 1% i 2%). Pogača divljeg lana, zaostala nakon hladnog ceđenja ulja, iskorišćena je za dobijanje biopolimernih filmova. U cilju dobijanja aktivne ambalaže, esencijalna ulja su dodata u ovaj biopolimerni material i ispitan je uticaj dodatka essencijalnih ulja na fizičko-hemijske, mehaničke, barijerne i biološke osobine biopolimernih filmova na bazi pogače divljeg lana. Dobijeni rezultati su pokazali najznačajniji uticaj na propustljivost vodene pare. Kontrolni uzorak imao je vrednost propustljivosti vodene pare 5,43 g/m2h, dok je kod uzorka sa 2% dodatog esencijalnog ulja eukaliptusa ta vrednost iznosila 3,14 g/m2h. Antioksidativna aktivnost je potvrđena i kod kontrolnog uzorka bez dodatih esencijalnih ulja (60,10%), ali je dodatkom 2% esencijalnog ulja eukalipusa ova vrednost povećana na 78,54%. Esencijalno ulje eukaliptusa se pokazalo efektnijim od ulja ruzmarina na ispitane osobine filmova. Dodavanje esencijalnih ulja biopolimernim filmovima proširuje spektar funkcionalnih svojstava, uključujući unapređenje mehaničkih, barijernih i bioloških osobina. Dalja istraživanja potrebno je usmeriti ka kompatibilnosti, stabilnosti i prihvatljivosti za potrošače.
Keywords: Camelina Sativa, esencijalna ulja, biopolimerni filmovi