UTICAJ FITOPATOGENIH GLJIVA NA PARAMETRE KVALITETA SEMENA BORANIJE U PETOGODIŠNJEM PERIODU - Zivkovic, Ivana; Damnjanović, Jelena; Poštić, Dobrivoj; ŠTRBANOVIĆ, Ratibor; Stanisavljević, Rade; PERIĆ, Vesna; TABAKOVIĆ, Marijenka (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Boranija zbog svoje nutritivne vrednosti spada u najvažnije mahunarke u Srbiji. U ovom radu su praćeni parametri kvaliteta dve sorte boranije (GB1 i GB2) na teritoriji Smederevske Palanke. Energija klijanja i ukupna klijavost bile najbolje u prvoj posmatranoj godini i iznosile su 63% i 88% za GB1, respektivno. Za GB2 energija klijanja i ukupna klijavost (2018) bile su 71% i 75%, respektivno. U 2020. godini utvrđen je značajan pad ukupne klijavosti i iznosio je 75% za GB1 i 67% za GB2 (p0,05). Uticaj fitopatogenih gljiva na boraniju ogledao se u smanjenju ukupne klijavosti, a samim tim i kvaliteta semena i prinosa.
Keywords: uticaj, klijavost, fitopatogeni