ISKUSTVA REALIZACIJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA NAKON UVOĐENJA STATUSA KUPAC-PROIZVOĐAČ - Čorba, Zoltan; Milićević, Dragan; Dumnic, Boris; Popadić, Bane (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Izmena Zakona o energetici i donošenjem novog Zakona o Obnovljivim izvorima energije omogućilo je nagli porast instalisanih kapaciteta fotonaponskih (FN) elektrana u Republici Srbiji u 2022. godini. Zahvaljujući novom modalitetu koji je nazvan kupac-proizvođač, pojačan je interes za gradnju FN elktrana, kako od strane domaćinstava, tako i od privrednih subjekata. Opšte stanje u svetu, krize, pandemije i ratovi su prouzrokovali drastično povećanje cene energenata, pa samim tim i električne energije. Za doprinos smanjenju negativnog uticaja klimatskih promena, idealna je prilika da se za kompenzaciju povećanih troškova za energente iskoristi proizvodnja električne energije iz sopstvene elektrane.  Najpristupačnije i najjednostavnije je izgradnja FN elektrane, jer sunčeva energija dopire do svakog krova. U radu se opisuju mogućnosti izgradnje FN elektrana u statusu kupca-proizvođača sa tehničkog i pravnog aspekta. Pored primera iz prakse dat je i presek trenutnog stanja instalisanih kapacitetea FN elektrana u Republici Srbiji u statusu ukupca-proizvođača. Ključne reči: fotonaponske elektrane; status kupac-proizvođač; poljoprivreda.
Keywords: fotonaponske elektrane; status kupac-proizvođač; poljoprivreda