PRIMENA ESENCIJALNIH ULJA LAVANDE I NANE ZA POBOLJŠANJE KVALITETA SEMENA LUCERKE (MEDICAGO SATIVA L.) - Tabaković, Marijenka; Dragičević, Vesna; Brankov, Milan; Stanisavljević, Rade; Poštić, Dobrivoj; Perić, Vesna; Oro, Violeta (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Održivsistemuključujekorišćenjeprirodnihresursazazaštitubilja, suzbijanjebolesti, štetočina i korovabezupotrebesintetičkihhemikalija. Esencijalnaulja (Eu) sudobropoznatimetabolitikoji se koriste u poljoprivredi.Ciljstudije je bio da se utvrdiznačajdelovanjaEunamirovanje (dormantnost) semenalucerke (Medicago sativa L.).Za ogled je korišćensemenskimaterijalčetirisortelucerke (Zaječarka, Banatska, K-28, Novosadska). DvaEu, lavande (Lavandulaangustifolia Mill.) i nane (Menthapiperita L.) primenjenasunasemenulucerke u četirikoncentracije: 1%, 0,5%, 0,2% i 0,02%,zajednosavodomkaokontrolom. Uljanane i lavandekorišćena u eksperimentusukomercijalnauljadobijenadestilacijomlistovanane i svežihcvetovalavande. Klijavost, dormantnost i mrtvosemesuprocenjeni u laboratorijskimuslovimaprema ISTA pravilima, u petrijevimposudamana filter papiru. Klijanje je testiranou komorizaklijanje.Rezultatisupokazali da vrsta Eunijeimala značajan uticaj na klijanjesemena, mirovanje i mrtvo seme. Koncentracijaulja je bilanajznačajnijifaktorkoji je uticaonafiziološkekarakteristike. Oba ulja u koncentracijama od 1% i 0,5% suinhibiralaklijanje. Maksimalnaklijavost od 91,66% je postignutakodsorteNovosadskauzkorišćenjeuljalavande u koncentraciji 0,02%, dok se mirovanjesmanjilo. SorteZaječarka i Banatskasuimalinajvišinivomrtvog i dormantnogsemena, kadasutretiraneuljemlavande i nane u koncentraciji od 0,2%. Ova studija je pokazala da suobaEu u koncentraciji od 0,02% imalastimulativniefekatnaklijavostsemena, i istovremenosmanjilamirovanjesemena, naglašavajućinjihovupotencijalnuprimenuzapoboljšanjekvalitetasemena u organskojpoljoprivredi.
Keywords: etarska ulja, koncentracija, dormantnost