PROMENA POKAZATELJA KVALITETA SEMENA RAZLIČITIH HIBRIDA KRASTAVCA TOKOM PET GODINA STARENJA: Starenje semena krastavca tokom čuvanja - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2023)
Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine i hibrida semena na najznačajnije pokazatelje kvaliteta semena krastavca. Dobijeni rezultati treba da daju doprinos razumevanju smanjenja vrednosti pokazatelja kvaliteta visoko hibridnog semena krastavca tokom starenja. Ispitivanje kvaliteta semena tri različita hibrida krastavca: Centauro F1, Edona F1 i Solatio F1, izvedena su tokom pet godina (2018 - 2022). Analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, nenormalnih klijanaca i mrtvog semena krastavca pokazala je visoko značajne razlike (р
Keywords: krastavac, hybrid, klijavost